You are currently viewing Medicii pneumologi din Spitalul Clinic de Pneumologie “Leon DANIELLO” Cluj-Napoca de Ziua SOMNULUI 19 martie 2021 in pandemia COVID!

Medicii pneumologi din Spitalul Clinic de Pneumologie “Leon DANIELLO” Cluj-Napoca de Ziua SOMNULUI 19 martie 2021 in pandemia COVID!

Anul acesta, Ziua Mondială a Somnului se desfășoară în data de 19 martie „Un somn regulat, un viitor sănătos, o planetă mai bună”… și are rolul de a sensibiliza atât specialiștii din domeniul sănătății cât și populația generală cu privire la importanța somnului în vederea creșterii calității vieții.
Acest eveniment anual al Organizației Mondiale a Somnului se dorește a oferi o punctare a importanței somnului în viața noastră… când somnul nu este suficient, sănătatea este afectată și scade calitatea vieții!!!

Somnul este unul dintre cei trei piloni esențiali pe care o viață sănătoasă și fericită se bazează, alături de nutriție și de activitatea fizică, dar din păcate este din ce în ce mai ignorat și scurtat de către ritmul alert al vieții “moderne“ de azi. Problemele legate de somn constituie o epidemie globală care amenință sănătatea și calitatea vieții până la 45{89ec27141aa2a6140e87399b39351f49bf5ed30e77778db2a18031fdc035ae4e} din populația lumii. Petrecem o treime din viață dormind!!!


Cele 3 elemente care descriu o bună calitate a somnului sunt: durata, care ar trebui să fie suficientă pentru ca cel care doarme să fie odihnit a doua zi; continuitatea, adică perioadele de somn ar trebui să fie perfecte fără fragmentări și profunzimea, somnul trebuie să fie suficient de adânc pentru a fi restaurator. Așa cum demonstrează studiile, calitatea somnului și nu cantitatea, are un impact mai mare asupra calității vieții și a funcționalității pe timpul zilei.

Lipsa somnului sau calitatea redusă a acestuia, prezintă un impact negativ asupra atenției, memoriei și învățarii. Pe termen lung privarea de somn, în special cea asociată sindromului de apnee în somn, încetinește metabolismul, crește riscul de obezitate, hipertensiune/boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip II, un sistem imunitar deficitar și chiar de unele tipuri de cancer. De asemenea, lipsa somnului poate conduce la afecțiuni psihologice, cum ar fi depresia, anxietatea și psihoza. Insomnia afectează între 30 – 45{89ec27141aa2a6140e87399b39351f49bf5ed30e77778db2a18031fdc035ae4e} din populația adultă, cu un impact substanțial asupra performanței și calității muncii.


Iar dacă vorbim de somnul din timpul pandemiei COVID-19, acesta este afectat atât în cazul pacienților, cât și a personalului medical din prima linie, care este direct implicat în îngrijirea pacienților cu COVID-19 –“coronasomnia”; coronavirusul putând cauza o “pandemie de insomnie”.

Totodată, privarea de somn prin somnolența diurnă și prin oboseala cronică provocată crește riscul de accidente la locul de muncă sau rutiere, pacienții prezentând un risc de 7 ori mai mare de a fi implicați într-un accident care se soldează cu deces sau cu traumatisme corporale grave.


Astfel spus, direct sau indirect, întreruperea somnului poate altera viața de familie și relațiile interumane prin afectarea dispoziției unei persoane și a modului în care aceasta își desfășoară activitățile zilnice și interacționează social.
Tulburările legate de somn trebuie în primul rând conștientizate, recunoscute și tratate, prin adoptarea unui nou stil de viața, terapie cognitiv-comportamentală și nu în ultimul rând prin medicație.

Somnul te ajută să câștigi în viață!

Amy Poehler

Cele 10 condiții de somn sănătos la adult

 1. Fixați-vă ora de culcare și ora de trezire.
 2. Dacă aveți obiceiul de a face sieste, nu depășiți 45 de minute de somn în timpul zilei.
 3. Evitați ingestia excesivă de alcool cu ​​4 ore înainte de culcare și nu fumați.
 4. Evitați cofeina cu 6 ore înainte de culcare; aceasta include cafeaua, ceaiul și băuturi acidulate, precum și ciocolata.
 5. Evitați alimentele grele, condimentate sau cu zahăr cu 4 ore înainte de culcare; o gustare ușoară înainte de culcare este acceptabilă.
 6. Faceți exerciții fizice în mod regulat, dar nu chiar înainte de culcare.
 7. Folosiți lenjerie de pat confortabilă.
 8. Găsiți o setare confortabilă a temperaturii (21 grade) pentru somn și mențineți camera bine ventilată.
 9. Blocați toate zgomotele care distrag atenția și eliminați cât mai multă lumină posibilă.
 10. Rezervați patul pentru somn și sex; nu folosiți patul ca birou, sală de muncă sau cameră de recreere.

Cele 10 condiții de somn sănătos la copil – până la 12 ani

 1. Mergeti la culcare la aceeași oră în fiecare seară, de preferință înainte de ora 21:00.
 2. Aveți un program de somn adecvat vârstei.
 3. Stabiliți o rutină stabilă de culcare.
 4. Faceți dormitorul copilului dumneavoastră să fie adecvat – temperatura optimă, întunecat și liniștit.
 5. Încurajați-vă copilul să adoarmă independent.
 6. Evitați lumina puternică la culcare și în timpul nopții și creșteți expunerea la lumină dimineața.
 7. Evitați mesele grele și exercițiile puternice aproape de culcare.
 8. Păstrați toate elementele electronice, inclusiv televizoarele, calculatoarele și telefoanele mobile, în afara dormitorului și limitați utilizarea electronicelor înainte de culcare.
 9. Evitați cofeina, inclusiv băuturi acidulate, cafeaua și ceaiurile (precum și ice tea).
 10. Țineți un program zilnic regulat, respectând orarul meselor.

Prof. Dr. DOINA TODEA
Disciplina PNEUMOLOGIE
Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu HAȚIEGANU”
Cluj-Napoca