24 Martie – anual despre tuberculozã

Comunicat de presã

Ziua de 24 martie a fiecarui an a fost stabilita de catre OMS pentru a atrage atentia odata in plus asupra unei realitati necrutatoare, care este tuberculoza. Departe de a fi eradicata, aceasta boala continua sa faca victime, in ciuda eforturilor de a implementa masuri de preventie, sau de a facilita accesul la mijloacele noi de diagnostic si tratament. Efectele pandemiei au fost resimtite si la acest nivel, dovada fiind numarul  si gravitatea cazurilor de tuberculoza înregistrate in ultimele luni.

In judetul  Cluj, incidenta cazurilor de tuberculoza este printre cele mai reduse din tara, respectiv 23 la 100000 de locuitori, media la nivel national fiind de aproape 40 la 100000 de locuitori. Un element  important de mentionat este posibilitatea de a vindeca aceasta boala,  pentru aceasta fiind nevoie in primul rand de a-i recunoaste simptomele si de a ne prezenta la medic  cat mai precoce.  Dispunem, la nivelul Clinicii de Pneumoftiziologie din Cluj Napoca, de cele maimoderne si rapide tehnici de diagnostic al tuberculozei,  de posibilitati terapeutice adecvate, precum si de echipe mixte specializate in abordarea acestor cazuri, alcatuite din medici, psihologi si asistenti sociali.

Avem speranta ca impreuna, pacienti si lucratori din domeniul sanatatii, constienti de pericolul pe care il poatereprezenta tuberculoza, dar si de mijloacele pe care le detinempentru  a o tine sub control, vom putea sa afirmam in viitor căam învins.

COORDONATOR  PROGRAM TB JUD CLUJ
dr. Nicoleta Ariesanu

Leave a Reply