Istoric

• 1887-1901 – Se construiesc Clinicile Universitare (str. Clinicilor nr.1-3). In cadrul Clinicii Medicala I, interne (actualul Pavilion II al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello) cu 65 de paturi „amenajat cu terase de cura igienico-dietetice dupa regulile vremii „a functionat Sanatoriul de Tuberculoza.
• 1919 – Clinica Medicala I, incluzand Sanatoriul de Tuberculoza este preluata de Facultatea de Medicina, Profesorul Iuliu Hatieganu fiind decan al facultatii. Sanatoriul de Tuberculoza este condus de dr. Liviu Pop. In aceasta perioada, se specializeaza in patologia bolilor pulmonare, inclusiv tuberculoza dr. Leon Daniello (preparator la Clinica Medicala I Cluj, asistent universitar la Paris).
• 1926 -1968 – Sanatoriul de Tuberculoza devine baza de invatamant sub denumirea de Clinica Ftiziologica, fiind prima catedra de specialitate din tara, incredintata tanarului Dr. Docent Leon Daniello , si in administratia Directiei Clinicilor.
• 1942 – Se infiinteaza prima catedra de ftiziologie din tara condusa de Prof. Leon Daniello.
• 1949 – Pavilionul I intra in patrimoniul Clinicii (prin desfiintarea Ordinului calugaritelor greco-catolice). Din momentul reorganizarii si in prezent in Pavilionul I functioneaza Sectiile Clinice I si II Laboratorul de Analize Medicale, Farmacia si Serviciile Administrative.
• 1949 – Clinica Ftiziologica isi schimba denumirea in Institutul de Ftiziologie Filiala Cluj, director  Profesor  Dr. Leon Daniello
• 1952 – Restructurare cu transformare in Spital Unificat Antituberculos, cu Dispensar TBC pe strada Joliot Curie (Dispensarul TBC a fost mutat ulterior pe str. Motilor in cadrul Policlinicii, iar din 1981 functioneaza in Pavilionul II pe str. B.P.Hasdeu nr. 6)
• 1973 – Spitalul Clinic TBC preia prin absorbtie Sanatoriul TBC Savadisla.
• 1992-1993 – Spitalul Clinic TBC îşi schimbă denumirea în „Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello”.
Profesorul Leon Daniello, care a condus disciplina ca un adevarat maestru, intre anii 1926-1968 a format o adevarata pleiada de straluciti colaboratori, dintre care s-au recrutat succesorii sai in clinica, si intemeietorii altor Clinici de Ftiziologie din tara, in spiritul scolii medicale clujene (Iasi, Craiova, Targu-Mures, Timisoara, Bucuresti, Sibiu). A fost succedat la catedra de elevii si colaboratorii sai apropiati : Prof. Dr. Docent V. Moisescu (1968-1980); Conf. Dr. G.Petrescu (1980-1988).