Informatii Generale

Spitalul are in structură 230 de paturi, din care:

 • Trei secţii clinice de Pneumologie cu 140 de paturi, din care 29 paturi TBC.
 • O sectie clinica de Chirurgie Toracica cu 30 de paturi, din care 5 paturi compartiment ATI, singura sectie de profil din Centrul Universitar Cluj. Sectia asigura asistenta medicala curativa pentru pacientii cu tumori maligne si benigne, pneumotorax, traumatisme toracice, etc, asigurand prin linia de garda permanenta in acest domeniu si calaborand cu Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a Spitalului Clinic Judetean Cluj.
 • In data de 21 noiembrie 2012 s-a semnat PROTOCUL DE COLABORARE cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenta Cluj-Napoca, pentru infiintarea Unitatii Functionale Regionale de Urgenta Cluj, pentru asigurarea asistentei medicale de urgenta si terapie intensiva in chirurgie toracica din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj.
 • O sectie de Pneumologie – TBC cu 60 de paturi (situata in comuna Savadisla, la 25 km de Cluj).

Laborator Clinic de Analize Medicale, cu compartimentele de Hematologie, Biochimie, Micologie, Bacteriologia Non-Tuberculoasa, Citologie, Bacteriologia Tuberculozei, Genetica tuberculozei. Performanţele laboratorului au fost apreciate de catre experţii Organizatiei Mondiale a Sanatatii care ne-au vizitat incepand cu anul 1995.
Rezultatele excelente au recomandat Laboratorul pentru numirea ca Laborator National de Referinta pentru micobacterii (OMS 733/1997; OMS 91/2002; HG 292/2007). Exista un acord scris de colaborare intre Laboratorul National de Referinta pentru tuberculoza din Cluj si Laboratorul Supranational de Referinta din Stokholm „Global Laboratory Initiative network of TB Supranational Reference Laboratories”, (Organizatia Mondiala a Sanatatii).
Laboratorul de analize medicale a fost dotat in decursul timpului cu echipament modern, circuitele au fost refacute astfel incat sa se realizeze cerintele standardului SREN ISO/CEI 15189 si a legislatiei nationale in vigoare. Pentru activitatile desfasurate in compartimentul de bacteriologie a tuberculozei laboratorul este acreditat de catre RENAR din anul 2007.

 

Laborator de Endoscopie Bronşică, dotat cu aparatura video-endoscopica moderna: un videobronhoscop; un bronhoscop flexibil, un bronhoscop pentru aspiratie cu video inclus si un bronhoscop rigid .
Fibrobronhoscopia este metoda cea mai importantă de diagnostic,management si tratament dezobstructiv , paleativ in cancerul bronhopulmonar si in alte boli pulmonare precum bronsite, BPOC, bronsiectazii, supuratii, abces pulmonar.
În cadrul Laboratorului de Bronhologie din Clinica Pneumoftiziologie Cluj-Napoca se efectuează în jur de 2000 de bronhoscopii pe an în scop diagnostic, terapeutic și în urgențe (cum ar fi corpi străini endobronșici și insuficiențe respiratorii din tumori endobronșice în scop dezobstructiv).
Adresabilitatea pacienților este foarte mare laboratorul facand bronhoscopii pentru toate clinicile medicale din Cluj,Institutul Oncologic Cluj, pacienții din județele limitrofe pentru cazurile mai dificile și chiar din județele mai indepărtate din toată țara. De asemenea, suntem solicitați la Sectiile de Terapie Intensivă la intubații dificile și aspirații de urgență la pacienți intubați în stare gravă, pentru dezobstrucții prin aspirații pe fibrobronhoscop .
Pe lângă activitatea în domeniul diagnostic din 2004 la acest laborator se efectuează și tehnici de bronhoscopie interventională : electrorezecții, electrocauterizări, plasare de stenturi adică proteze traheale pentru pacienții aflați în imposibilitatea de a respira, în insuficiență respiratorie.
Servicii furnizate de Laboratorul de Bronhologie (doar pentru pacienţii internaţi):

 • Fibroscopie
 • Fibroscopie cu biopsie bronsica si transbronsica
 • Fibroscopie cu punctie aspirativa transbronsica
 • Fibroscopie cu aspirat bronsic
 • Fibroscopie cu lavaj bronsioloalveolar
 • Bronhoscopie rigida
 • Extractie corpi straini
 • Dezobstructii traheobronsice prin electrorezectie si electrocauterizare
 • Stentare traheobronsica pentru stenoze traheale
 • Dilatatii pe bronhoscop rigid in stenoze traheale
 • Bronhoaspiratii in terapie intensive
 • Intubatii dificile
 • Aerosoli
 • Tratamente endobronsice
 • Spalaturi bronsice

Laborator de Radiologie si Imagistica Medicala, dotat cu trei aparate roentgen diagnost; doua aparate roentgen diagnost grafie si scopie pentru pacientii internati si un aparat roentgen diagnost grafie pentru pacientii tratati ambulator.
In cadrul Laboratorului se efectueaza : Ex. Radiologic torace osos (sau parti) in mai multe planuri/ Ex. Radiologig torace si organe ale toracelui; radiografii pulmonare, osoase, abdominale.

Laborator de Explorari Functionale Respiratorii. Dotat cu : 3 aparate de spirometrie performante din care unul de unul de ultima generatie – cu prelucrarea computerizata a datelor ; un aparat de difuziune (TLCO) – singurul din zona Ardealului ; doua ecografe – pentru bolnavii internati; un electrocardiograf (EKG).
In cadrul acestui Laborator se efectueaza : – spirometrii simple; probe de bronhodilatare; explorari speciale – difuziune prin membrana alveolocapilara in inspiratie unica (TLCO – single breath); ecografii toracice; ecografii abdominale (doar la pacientii internati); EKG .

Dispensar TBC Cluj ce functioneaza cu trei cabinete de consultatii adulti, un cabinet consultatii copii, compartiment de radiologie si un punct de laborator pentru diagnostic bacteriologic al tuberculozei. Dispensarul TBC are rol de for metodologic judetean in activitatile de profil.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca asigură prin secţiile clinice şi serviciile din structură asistenţă medico-chirurgicală complexă, curativă, preventivă şi de recuperare a pacienţilor cu afectiuni respiratorii non-tuberculoase (BPOC, Astm bronsic, patologie tumorala maligna si benigna, pleurezii, supuratii bronho-pulmonare, etc) din Judetul Cluj si judetele limitrofe.
Spitalul constituie în acelaşi timp bază de învăţământ şi cercetare ştiinţifică medicală care consolidează calitatea actului medical cu respectarea drepturilor pacienţilor, a eticii şi deontologiei medicale.